De officiële aftrap van de Bull Day vond om 9.30 uur plaats met een gongslag midden op de grote beursvloer van 1931 Congrescentrum te ‘s-Gravenhage. Hier werden ook de Talkshows gehouden gaven verschillende beleggingsgoeroes hun Gouden Tips prijs. Dit jaar werden op het hoofdpodium tevens de Cashcow Awards uitgereikt aan financials die door beleggers zijn verkozen als ‘de beste’.
Rondom de beursvloer werd gedurende de hele dag een serie hoogwaardige masterclasses gehouden met inspirerende sprekers. En ondertussen vond in de Dexter-ruimte de Bull Day Experience plaats; drie hoogwaardige sessies waarin verschillende sprekers en panelleden hun visie gaven op het beleggingsklimaat in Nederland en de rest van de wereld.
Was u niet in de gelegenheid om aanwezig te zijn op Bull Day. Of bent u wel naar de Den Bosch gekomen, maar het ging allemaal iets te snel? Bekijk dan de videopagina om de Bull Day (opnieuw) te beleven.
]]>Gedurende de dag vonden er drie rondes masterclasses plaats in 1931 Congrescentrum. Tijdens deze masterclasses gaven gerenommeerde sprekers in een half uur tijd gedegen en actuele informatie geven waarmee bezoekers zowel hun kennis als vermogen een boost konden geven.
Lijkt één van onderstaande masterclasses u interessant en was u niet in de gelegenheid om deze te bezoeken? Klik dan op de masterclass van uw keuze, vul uw gegevens in en kijk de presentatie terug.
Proef opnieuw de sfeer van de drukbezochte Bull Day in 1931 Congrescentrum te ‘s-Hertogenbosch. Wie weet bent ook u door de fotograaf op de gevoelige plaat vastgelegd?
Bekijk hier een collectie van de foto’s die gedurende de dag zijn gemaakt van het event.
]]>Actiam, Fintessa Vermogensbeheer, Rabo&Crowd en Think ETF’s | Van Eck mochten allemaal een award ophalen uit handen van dagvoorzitter Michiel van Vugt en coördinator van de Bull Up Beleggersclub Zita Chengadu.
De Cashcow Awards is een initiatief van Cash magazine, Cashcow.nl en Bull Up. Ruim 1.300 beleggers hebben hun stem uitgebracht. Zij verkozen welke financial in vier verschillende categorieën een award waardig is.
Wat is de eerste reactie van de winnaars en waarom hebben zij gewonnen? Bekijk het op de onderstaande video.
]]>Vele bezoekers wisten op vrijdag 22 maart de weg te vinden naar 1931 Congrescentrum te ‘s-Hertogenbosch. Zij aanschouwden de optredens van verschillende beurs- en beleggingsgoeroes. Was u er ook bij? Wellicht ziet u zichzelf dan terug in onderstaande sfeerimpressie van de dag.
]]>De beurzen begonnen positief aan 2019. Kunnen beleggers nog meer koerswinsten tegemoet zien of zijn er beren op de weg? Het plenaire panel van vier Nederlandse banken legden de fundamenten van het beursklimaat langs de meetlat. Op het podium zat een gezelschap met een behoorlijke staat van dienst: Bob Homan (Manager Investment Officer bij ING Bank), Elwin de Groot (Chief International Economist en eurozone-strateeg bij Rabobank), Ralph Wessels (Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN Amro) en Ivo Kuiper (Hoofd assetallocatie- en renteteam bij Van Lanschot).
Tegenover dagvoorzitter Michiel van Vugt gaven de heren aan gematigd optimistisch te zijn over het economische vooruitzicht van dit jaar. Wessels: “De beurs doet het tot nog toe goed, de economie wat minder. Ik verwacht dat het macro-economisch beter zal gaan in de tweede helft van dit jaar. De markten anticipeerden in het laatste kwartaal nog op een wereldwijde recessie, maar die is voorlopig nog niet in zicht. Ik voorzie wel een tijdelijke groeivertraging.”
De Groot is het daar wel mee eens, maar waarschuwt: “Het herstel is wel erg mager, hoor. Iedereen, zelfs de ECB, hoopt nog wel erg op economische hulp vanuit China. Als die er niet komt, moeten we ons zorgen gaan maken.”
Homan is niet ontevreden. “Ik zie momenteel geen onevenwichtigheden in de economie die een recessie kunnen voorspellen. Iedereen is aan het werk. Ik voorzie maximaal een procent groei.”
Kuiper schaart zich ook bij de positievelingen. “Eén van de redenen waarom wij positief zijn is de combinatie van de gematigde groei met de aanhoudend lage rente. De centrale banken gaan die voorlopig niet meer verhogen. Wij maken ons daarom ook niet zo’n zorgen over de staatsschulden.”
De heren zijn ook niet bang voor crisissen zoals die zich momenteel afspelen in Italië en Groot-Brittannië. Wessels: “Italië zit momenteel weliswaar technisch in een recessie en het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met de brexit. Maar deze landen bepalen niet of de financiële markten in een wereldwijde recessie terecht komen. Een wereldwijde aandelenbelegger moet alleen maar naar de VS kijken.”
De Groot is het daarmee eens: “Een financiële crisis is onaannemelijk, maar een geopolitieke crisis lijkt me waarschijnlijker. Neem bijvoorbeeld China. Als het land haar economie niet recht kan trekken, zal het op zoek gaan naar ‘bliksemafleiders’. De spanningen tussen China en Taiwan zouden dan wel eens hoog op kunnen lopen. En dat heeft weer uitstralingseffecten naar de rest van de wereld. Wat betreft Europa hebben we te maken met de opkomst van populistische, anti-Europese partijen. De Europese samenwerking kan daardoor nog meer onder druk komen te staan, waardoor Europa genegeerd kan gaan worden door buitenlandse beleggers.”
Homan verwacht met een lage economische groei en een lage rente het komende jaar een gemiddeld aandelenrendement van maximaal 6%. De Groot merkt op dat dit voor obligaties op 0% ligt. “De Duitse rente gaat weer negatief worden. Op dit moment heeft al 40% van alle wereldwijde staatsobligaties een negatief rendement. En misschien wordt dit wel erger.”
Volgens Homan moeten we staatsobligaties ook weer niet afschrijven. Als de beurzen weer een tikje terug doen, maak je met obligaties nog wel koerswinst.”
Qua aandelen vindt Kuiper de VS op de langere termijn minder aantrekkelijk. “De waarderingen zijn daar relatief hoog. Ook hebben we iets minder Europese aandelen en relatief meer uit de opkomende landen.”
Maar hoe goed zijn al die voorspellingen van de vier heren als het gaat om de economie? Wessels gooit als niet-econoom de knuppel in het hoenderhok. “Economen of aandelenbeleggers voorspellen nooit van tevoren een recessie. Als belegger zou ik daarom nooit naar een econoom luisteren. Je moet naar obligatiebeleggers luisteren. Van de laatste zeven recessies in de VS hebben obligatiebeleggers er zeven voorspeld.”
Uiteraard werd er nog meer besproken door de heren. Benieuwd naar de video? Houd dan deze website in de gaten. Deze week kunt u deze sessie terugkijken.
]]>Hilde Veelaert, Hoofd Aandelen bij Actiam, vertelt dat de druk op de grondstoffen op de wereld exponentieel toeneemt als gevolg van het stijgende aantal mensen. “In 2030 hebben we 50% meer energie nodig, 40% meer water en 35% meer voedsel dan we nu hebben. Risico’s gerelateerd aan klimaatveranderingen hebben de grootste kans om voor te komen en hebben ook de meeste negatieve impact. Klimaatveranderingen hebben nog meer impact voor een samenleving dan een oorlog. Door middel van impactbeleggen willen we dit voorkomen”
Impactbeleggen is een vrij nieuw begrip, maar wat is het nu precies? Veelaert: “We kijken hierbij enkel naar de producten en diensten van een bedrijf, en bepalen daarbij hoeveel impact deze hebben. Je hebt als impactbelegger verschillende tools tot je beschikking om dit in de praktijk te brengen. Je kunt (1) bedrijven met die een negatieve impact veroorzaken uitsluiten, (2) je stem uitbrengen op de jaarvergadering, (3) engagement aangaan met bedrijven om veranderingen teweeg te brengen en (4) beleggen in de ‘betere’ bedrijven.”
Beleggen in bedrijven met een negatieve impact brengt voor beleggers ook financiële risico’s met zich mee, waarschuwt Veelaert. Neem bijvoorbeeld bedrijven met ‘stranded assets’ (activa die veel minder waard zijn dan waarvoor ze in de boeken staan), zoals steenkoolenergiecentrales. “Tegen 2030 is dit niet meer toegestaan, dus moeten deze centrales worden afgeschreven. Daarnaast lopen bedrijven met een negatieve impact, zoals Roundup, het risico op boetes of rechtszaken.”
Hoe weet je wat een ‘positieve impact’ is bij bedrijven? Veelaert kijkt daarbij naar de sustainable development goals, welke zijn opgesteld door de VN. Dit zijn zeventien doelstellingen op het gebied van bijvoorbeeld armoede, klimaat, vrede en veiligheid. Die doelstellingen moeten echt in de strategie van bedrijven zijn verweven en ook wordt uiteraard gekeken naar de mate van impact.
Veelaert laat ook twee ‘best practices’ zien. “Safaricom, het grootste telecombedrijf in Kenia, levert vooral positieve impact met hun content voor de bevolking. Ze hebben bijvoorbeeld een mobiele betaaldienst, en een leerplatform via de mobiele telefoon waarbij klanten bijvoorbeeld cursussen Engels kunnen volgen. Daarnaast hebben klanten de beschikking over een e-wallet, waarbij ze kunnen sparen voor gezondheidszorg in de toekomst.”
Een ander bedrijf met positieve impact is bcpg: een elektriciteitsbedrijf dat actief is in Thailand en Indonesië. “Ze maken wind- en zonne-energie, maar ze zijn ook actief in micro grids. Dit laatste maakt het mogelijk dat huishoudens in kleine, afgelegen dorpjes met elkaar in connectie worden gebracht en zo voor elkaar elektriciteit genereren.”
Naast de Bull Day Experience over impactbeleggen gaf Peter Siks (Hoofd Aandelen BinckBank) een sessie over het beleggen voor je pensioen. Wilt u deze sessie, en de voordracht van Hilde Veelaert, nog eens bekijken? Houd dan deze website in de gaten. Deze week kunt u de video’s terugkijken.
]]>Bezoekers van Bull Day konden alle informatie die zij zochten vinden op de bruisende beursvloer van 1931 Congrescentrum. Vele aanbieders waren aanwezig in met hun stand om alle geïnteresseerden van informatie te voorzien.
Daarnaast kregen beleggers Gouden Tips van een vijftal experts. Thomas Kalsbeek van OHV Vermogensbeheer tipte een obligatie van Genel Energy, met een totaalrendement van 35%. John Beijer (Turbotrends) tipte Altice, Philips en Pharming. Vervolgens gaf Nico Bakker aan de hand van technische analyse een drietal kooptips: Aalberts, TKH en Vastned. Willem Middelkoop raadde toehoorders de platina en palladium ETF aan. Tot slot gaf Martine Hafkamp (Fintessa Vermogensbeheer) een drietal aandelenkooptips: Nokia, NXP en Tencent.
De talkshows trokken even zoveel publiek. Gedurende de dag werd een uiteenlopende groep beleggingsexperts geïnterviewd over verscheidene onderwerpen.
Rond de beursvloer waren kleinere ruimtes gecreëerd voor de verdere verdieping. Er waren veertien masterclasses en twaalf snelcursussen waar vrijwel geen enkel beleggingsonderwerp onbesproken bleef.
Tijdens de masterclasses gaven gerenommeerde sprekers in een half uur tijd gedegen en actuele informatie waarmee bezoekers zowel hun kennis als vermogen een boost konden geven. Lijkt één van masterclasses uit het programma u interessant en was u niet in de gelegenheid om deze te bezoeken? Houd dan deze website in de gaten. Deze week kunt u de masterclasses terugkijken.
]]>Bull Day is een dag voor zowel mensen die hun eerste schreden op de beurs willen zetten als spaarders, ondernemers en natuurlijk de belegger zelf. Bull Day bood hen een combinatie van educatie en duiding via masterclasses, talkshows, snelcursussen en een beursvloer vol exposanten. Vele beginnende én gevorderde beleggers ontmoetten vrijdag tientallen beurs- en beleggingsexperts in 1931 Congrescentrum te ‘s-Hertogenbosch.
Eind vorig jaar was het nog allemaal kommer en kwel op de beurs. Gelukkig viel het voorjaar op de beurs vroeg dit jaar. Bull Day zette deze bullmarkt gewoon door. De hele dag door gaven beleggingsgoeroes als Martine Hafkamp, John Beijer, Willem Middelkoop en Nico Bakker Gouden Tips.
Ook interessant was het plenaire programma, de Bull Day Experience. Onder leiding van dagvoorzitter Michiel van Vugt deelden Bob Homan (ING Bank), Elwin de Groot (Rabobank), Ralph Wessels (ABN Amro) en Ivo Kuiper (Van Lanschot) hun macro-economische visie. Bovendien wijdde Hilde Veelaert (Actiam) uit over de voordelen van impactbeleggen en vertelde Peter Siks van BinckBank hoe je het beste je pensioen kunt aanvullen middels beleggen.
Voor de bezoekers die echte verdieping wilden, waren er diverse masterclasses. Onder meer Cees Smit (Today’s Vermogensbeheer), Martijn Rozemuller (Think ETF’s | Van Eck), Christophe Cox, (Commerzbank), John Beijer (Turbotrends) Peter Abma (OHV Vermogensbeheer) en Maarten Post (Stichting ZZP Nederland) lieten hun licht schijnen over actuele beleggingsthema’s. Ook thema’s als beleggen in hoogrentende mkb-leningen en vastgoed kwamen aan bod. Verder waren er diverse snelcursussen en korte talkshows met inspirerende gasten en interessante onderwerpen.
]]>De Cashcow Awards, een initiatief van Cash magazine, Cashcow.nl en beleggersclub Bull Up, werden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Uit het jaarlijkse beleggersonderzoek van Cash zijn vier prijswinnaars tevoorschijn gekomen. Ruim 1300 beleggers hebben hun stem uitgebracht. Zij verkozen welke financial in vier verschillende categorieën een award waardig is.
De winnaars die uit handen van Bull Day-dagvoorzitter Michiel van Vugt en coördinator van de Bull Up Beleggersclub Zita Chengadu een Cashcow Award 2019 uitgereikt kregen, zijn:
Cash publieksprijs | ACTIAM |
Cash innovatieprijs | Rabo&Crowd |
Cash ETF-prijs | Think ETF’s | Van Eck |
Beste vermogensbeheerder | Fintessa Vermogensbeheer |
In de categorie beste aanbieder van beleggingsproducten waren ABN Amro, ACTIAM, BNP Paribas, ING en NN Investment Partners genomineerd. De beste aanbieder van beleggingsproducten volgens de lezers van Cash en Cashcow.nl mocht naar huis met de Cash Publieksprijs. Dat bleek ACTIAM te zijn.
Ook bepaalden de lezers welke aanbieder van beleggingsproducten het meest innovatief is. Hiervoor waren BinckBank, BlackRock, Fitvermogen, Jungo en Rabo&Crowd, genomineerd. De winnaar werd uiteindelijk Rabo&Crowd.
Daarnaast werd de Cash ETF-prijs uitgereikt. De genomineerden in deze categorie waren Amundi, BlackRock iShares, State Street, Think ETF’s | Van Eck en Vanguard. Think ETF’s | Van Eck sleepte voor het vierde jaar op rij deze prijs in de wacht.
Tot slot was er nog de categorie beste vermogensbeheerder. De partijen die hier om de prijs streden, waren Care IS, Fintessa Vermogensbeheer, Hof Hoorneman Bankiers, OHV Vermogensbeheer en Van Lieshout & Partners. De keuze van de beleggers is dit jaar wederom op Fintessa Vermogensbeheer gevallen.
]]>