De wereldeconomie als geheel draait dit jaar zeker niet slecht. Het blijft nog steeds wachten op een recessie, maar die is voorlopig nog niet in zicht. Dat zijn enkele conclusies uit het panel over macro-economie tijdens Bull Day.

De beurzen begonnen positief aan 2019. Kunnen beleggers nog meer koerswinsten tegemoet zien of zijn er beren op de weg? Het plenaire panel van vier Nederlandse banken legden de fundamenten van het beursklimaat langs de meetlat. Op het podium zat een gezelschap met een behoorlijke staat van dienst: Bob Homan (Manager Investment Officer bij ING Bank), Elwin de Groot (Chief International Economist en eurozone-strateeg bij Rabobank), Ralph Wessels (Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN Amro) en Ivo Kuiper (Hoofd assetallocatie- en renteteam bij Van Lanschot).

Tegenover dagvoorzitter Michiel van Vugt gaven de heren aan gematigd optimistisch te zijn over het economische vooruitzicht van dit jaar. Wessels: “De beurs doet het tot nog toe goed, de economie wat minder. Ik verwacht dat het macro-economisch beter zal gaan in de tweede helft van dit jaar. De markten anticipeerden in het laatste kwartaal nog op een wereldwijde recessie, maar die is voorlopig nog niet in zicht. Ik voorzie wel een tijdelijke groeivertraging.”

De Groot is het daar wel mee eens, maar waarschuwt: “Het herstel is wel erg mager, hoor. Iedereen, zelfs de ECB, hoopt nog wel erg op economische hulp vanuit China. Als die er niet komt, moeten we ons zorgen gaan maken.”

Homan is niet ontevreden. “Ik zie momenteel geen onevenwichtigheden in de economie die een recessie kunnen voorspellen. Iedereen is aan het werk. Ik voorzie maximaal een procent groei.”

Kuiper schaart zich ook bij de positievelingen. “Eén van de redenen waarom wij positief zijn is de combinatie van de gematigde groei met de aanhoudend lage rente. De centrale banken gaan die voorlopig niet meer verhogen. Wij maken ons daarom ook niet zo’n zorgen over de staatsschulden.”

Europa genegeerd?

De heren zijn ook niet bang voor crisissen zoals die zich momenteel afspelen in Italië en Groot-Brittannië. Wessels: “Italië zit momenteel weliswaar technisch in een recessie en het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met de brexit. Maar deze landen bepalen niet of de financiële markten in een wereldwijde recessie terecht komen. Een wereldwijde aandelenbelegger moet alleen maar naar de VS kijken.”

De Groot is het daarmee eens: “Een financiële crisis is onaannemelijk, maar een geopolitieke crisis lijkt me waarschijnlijker. Neem bijvoorbeeld China. Als het land haar economie niet recht kan trekken, zal het op zoek gaan naar ‘bliksemafleiders’. De spanningen tussen China en Taiwan zouden dan wel eens hoog op kunnen lopen. En dat heeft weer uitstralingseffecten naar de rest van de wereld. Wat betreft Europa hebben we te maken met de opkomst van populistische, anti-Europese partijen. De Europese samenwerking kan daardoor nog meer onder druk komen te staan, waardoor Europa genegeerd kan gaan worden door buitenlandse beleggers.”

Aandelenrendement

Homan verwacht met een lage economische groei en een lage rente het komende jaar een gemiddeld aandelenrendement van maximaal 6%. De Groot merkt op dat dit voor obligaties op 0% ligt. “De Duitse rente gaat weer negatief worden. Op dit moment heeft al 40% van alle wereldwijde staatsobligaties een negatief rendement. En misschien wordt dit wel erger.”

Volgens Homan moeten we staatsobligaties ook weer niet afschrijven. Als de beurzen weer een tikje terug doen, maak je met obligaties nog wel koerswinst.”

Qua aandelen vindt Kuiper de VS op de langere termijn minder aantrekkelijk. “De waarderingen zijn daar relatief hoog. Ook hebben we iets minder Europese aandelen en relatief meer uit de opkomende landen.”

Maar hoe goed zijn al die voorspellingen van de vier heren als het gaat om de economie? Wessels gooit als niet-econoom de knuppel in het hoenderhok. “Economen of aandelenbeleggers voorspellen nooit van tevoren een recessie. Als belegger zou ik daarom nooit naar een econoom luisteren. Je moet naar obligatiebeleggers luisteren. Van de laatste zeven recessies in de VS hebben obligatiebeleggers er zeven voorspeld.”

Uiteraard werd er nog meer besproken door de heren. Benieuwd naar de video? Houd dan deze website in de gaten. Deze week kunt u deze sessie terugkijken.